MIT SI REALITATE-JADUL
Venerat pentru duritatea si textura sa jadul simbolizeaza cosmosul, averea, puterea politica, securitatea, o stare buna de sanatate si putere.

Scurt Istoric

Jadul “Quetzal”- jadeitul verde luminos din Guatemala – a fost pretuit de culturile mesoamericane, ca si jadul “Kingfisher” – roca de culoare verde-viu din Burma – a devenit piatra preferata a carturarilor si imparatilor chinezi dupa anul 1800. Burma (Myanmar) si Guatemala sunt in prezent sursele principalele pentru bijuteriile de jadit si Canada este sursa de nefrit lapidar. Jadul nefrit a fost folosit mai mult in China inainte de anul 1800, dar si in noua Zeelanda, pe coasta Pacificului si coastele atlantice ale Americii de nord, Europa neolitica, si Asia de Sud-Est. In afara de cultura mezoamericana, jaditul a fost folosit si de culturile neolitice japoneza si europeana.

       

      Jadul isi are originile in China legendara cand era socotita o piatra regala. La inceput, obiectele de jad erau unelte folosite in munca si viata cotidiana. Ulterior au aparut obiecte ornamentale din jad, care au devenit simboluri ale avutiei si puterii. Multe obiecte sunt din domeniul religios si superstitios, fiind invaluite intr-o nuanta misterioasa. Oamenii purtau obiecte de jad pentru a inlatura si a evita nenorocirile, mancau jad pentru a fi longevivi si isi imbracau mortii cu costume de jad pentru a fi pastrat permanent cadavrul. Jadul a devenit un lucru nelipsit din viata chinezilor in antichitate. In acelasi timp, jadul a fost cunoscut si de catre civilizatia Mayasa, dar obiectele care ne-au parvenit din aceasta parte a lumii sunt mai rare deoarece aici s-a instituit o taxa pe jad, ceea ce a dus la limitarea folosirii lui.

Importat din China patrunde in Europa abia incepand cu secolul al saisprezecelea. Obiectele de jad aduse de spanioli din Lumea Noua au fost denumite “piedra de hijada”, care a devenit in franceza “ejade” si in final, “jad”.

Mit si Realitate 
Conform mitului chinez al creatiei dupa ce omul a fost creat, el a pribegit pe pamant neajutorat si vulnerabil la atacurile animalelor salbatice. Maniat Dumnezeu a avut mila de el si i-a facut un fals curcubeu in jad, pe care l-a aruncat pe pamant la om pentru ca acesta sa se descopere si sa se protejeze cu el.

Unii carturari au sugerat ca civilizatia chineza a fost construita in jurul jadului. Cunoscut sub numele de “Piatra de Rai”, jadul a fost mult mai valoros decat aurul sau pietrele pretioase in China imperiala si a fost considerat o punte de legatura intre cer si pamant. Pretuit atat pentru frumusetea sa, cat si pentru valoarea sa simbolica jadul a fost purtat in mod traditional ca talisman de chinezi si prelucrat in diferite obiecte.

Conform altui mit jadul s-a cristalizat din lumina Lunii ce rasarea in spatele muntiilor sfinti. Era piatra regala si se credea ca este materializarea principiilor cosmice si ca poseda cele cinci virtuti ale filosofiei chineze: compasiune, modestie, curaj, justitie si intelepciune, insa si bunavointa, stiinta, virtute, puritate, rezistenta, inventivitate si moralitate.

Semnificatia jadului 
Venerat pentru duritatea si textura sa jadul simbolizeaza cosmosul, averea, puterea politica, securitatea, o stare buna de sanatate si putere. In China cicade de jad erau puse pe limba mortilor pentru a le grabi invierea; porcii de jad semnificau prosperitatea, discurile de jad reprezentau cerul si o bucata de jad inchisa intr-un patrat semnifica pamantul.

Carturarii confucianisti au comparat cele 11 virtutii ale jadului cu modele comportamentale umane. Confucius insusi echivala piatra cu inteligenta, adevarul, loialitatea, justitia, puritatea si umanitatea. El a folosit piatra pentru a simboliza ideea de justitie, idea de om nobil sau superior. Alchimistii taoisti puneau praf de jad in elixiruri sperand ca acestea ii face nemuritori.
Imparatii comunicau cu zeii prin intermediul discurilor de jad; si poetii chinezi numeau pielea femeilor frumoase “parfum de jad” si sexul femeii “poarta de jad”. O bomboana de jad era oferita in mod traditional nou-nascutilor. Cadouri de jad erau frecvent date mita pentru a corupe oficialii chinezi. In jocurile atletice pentru cel de-al doilea si al treilea loc concurentii primeau trofee de aur si fildes, iar castigatorii primului loc erau premiati cu jad. Chinezii sau japonezii nu au nici o ezitare in cumpararea unei piese bune de jad, pentru a o oferi familiilor sau prietenilor lor pentru noroc. Oferirea de jad unui asiatic transmite o senzatie speciala.

  Aceasta amuleta in forma de carlig de peste, reprezinta puterea si determinarea, aducand pace, prosperitate, stare buna de sanatate si calatorii in siguranta pe apa.

Leave Your Comment