MOTHER OF PEARL- BIJUTERIA NATURII!
Cochilia de Madreperla simbolizeaza dragostea, norocul si prosperitatea, calitati care fac din aceasta piatra un cadou ideal.

Mother of Pearl se gaseste in apele calde si limpezi ale Oceanului Pacific din sud, in special in jurul insulelor Cook si Tahiti. Cochilia, care creste cel mai bine in lagune, uneori produce o perla. Secole la rand cochilia de madreperla a fost folosita indeosebi de catre conducatorii triburilor, razboinicii si dansatorii polinezieni. In traditia locala aceste cochilii erau utilizate impreuna cu penele colorate ale pasarilor, creand ornamente si bijuterii multicolore. Triburile au atribuit acestor ornamente si bijuterii semnificatii simbolice prin care isi exprimau prestigiul, rangul si bogatia.

Costumele pentru ceremonii, armaturile folosite in lupte, hainele de doliu, decorate cu aceasta cochilie, erau folosite doar de catre conducatorii triburilor. Astazi cochilia de Madreperla este foarte apreciata in toata lumea pentru durabilitate dar si pentru frumusetea sa naturala datorita reflexelor de culori pe care le ofera. Cochilia curatata este taiata si modelata pentru a fi montata in bijuteriile creeate de fantezia bijutierilor de la ARIKI.

Cochilia de Madreperla simbolizeaza dragostea, norocul si prosperitatea, calitati care fac din aceasta piatra un cadou ideal .

Scoicile de Mother of Pearl, celebrele “stridii cu buze negre” sau " Pinctada Margaritifera " sunt cel mai frecvent numite “stridii de Tahiti”. Ele produc unele dintre cele mai frumoase perle negre din lume numite si “perle negre de Tahiti”. Aceste stridii se dezvolta in apele din jurul insulei Tahiti dar si in Polinezia franceza. Ele sunt de mari dimensiuni si in cazuri destul de rare, pot ajunge la 30 cm lungime si o greutate maxima de 5 Kg. Dimensiunile mari ale acestor stridii le permit producerea de perle de diametre mari.

Perlele de Tahiti sunt unice prin culoarea lor inchisa naturala, dar nu neagra, de unde si numele de “perle negre de Tahiti”. De fapt, culoarea lor nu este cu adevărat neagra, nu există în natură perle într-adevăr negre, perlele de Tahiti ofera o gama remarcabila de culori variind de la gri foarte inchis, aproape negru, la gri deschis cu un melanj de reflexii, argintiu, sau nuante de verde cu reflexe extraordinare de verde paun, bronz, argintiu, roz, vinetiu și altele. Perlele de Tahiti sunt printre cele mai frumoase din lume si sunt extrem de rare.

In afara de producerea perlelor negre, Mother of Pearl are niste caracteristici foarte interesante: cochilia sa este folosita in bijuterii dar si in industria modei tocmai datorita irizatiilor sale. La inceputul secolului XX, inainte de aparitia primelor crescatorii, aceste stridii erau foarte cautate pentru cochilia lor splendida. Cochilia de Mother of Pearl era utilizata pentru crearea de bijuterii de o rara frumusete.

Cultura perlelor de Tahiti a inceput mult mai tarziu decat cultura altor perle. Numai după 1960 Jean Marie Domard a fost cel care a început să experimenteze tehnicile de cultura japoneze pe stridii cu buze negre. În 1962 el a reușit să cultive 5000 de stridii Pinctada Margaritifera, iar trei ani mai târziu a luat mai mult de 3.000 de perle de Tahiti de cea mai înaltă calitate.

O curiozitate despre perlele de Tahiti: în ciuda faptului ca sunt cunoscute sub numele de perle de Tahiti, in realitate insula Tahiti este principalul post de tranzacționare pentru insulele care produc perle de Tahiti dar nu sunt in acest moment ferme de stridii pe insula.

Cultivarea de perle de Tahiti se întind de la est, din insulele Gambier din Polinezia franceza si pana in vest în insulele din Micronezia, in insulele Cook, de asemenea, dar într-o măsură mai mică, Japonia, Thailanda și Filipine. Alte regiuni ale lumii, cu un climat identic au încercat să dezvolte această cultură, dar fără succes . Perle negre, care sunt produse în schimb în Australia, in insulele Seychelles, in Vietnam, nu pot fi clasificate ca perle de Tahiti.

Leave Your Comment