PAUA SHELL- UN MIRACOL AL NATURII
Scoicile Paua se gasesc numai in Noua Zeelanda, fiind considerate o comoara nationala!

Toate piesele Ariki, importate din Noua Zeelanda, sunt montate pe un aliaj numit bras, fara Nickel, placate cu aur 22 K (sau Palladium), un strat de 5 microni. Pietrele sunt semipretioase din PAUA SHELL. Toate pandantivele au un lantisor  cu o lungime de  45cm, deasemeni placat cu aur si cutiuta inclusa in pret. Intreaga productie ARIKI este sinonima cu calitatea fiind complet garantata atat pentru manopera cat si pentru pietrele semipretioase.

    ARIKI PAUA este o molusca ce exista numai in marea ne poluata de pe coastele meridionale ale Noii Zeelande. Molusca este protejata de un sistem controlat  prin care se pot pescui un numar limitat de moluste in arii restranse. Metodele de pescuit utilizate sunt aceleasi metode folosite cu secole in urma de indigenii Maori. Aceasta molusca este comestibila, fiind foarte apreciata local ca o specialitate traditionala. Paua este o molusca cu o singura cochilie si poate ajunge la o lungime de cca 20 cm. Pe partea posterioara a cochiliei se pot distinge mici gauri aliniate, pe care Paua le foloseste pentru a elimina apa utilizata la aerisirea branhiilor. Maori au folosit secole la rand cochilia pentru a substitui ochii statuilor rituale. ARIKI utilizeaza o metoda speciala pentu indepartarea crustei de calcar marin de deasupra cochiliei Paua. Cochilia astfel curatata este apoi lucidata, taiata si modelata pentru a fi montata in bijuteriile creeate de fantezia bijutierilor de la ARIKI. 

In final, o selectionare atenta a celor mai frumoase cochilii si lucratura artizanala a acestora, permit celor de la ARIKI  sa ofere o garantie completa a intregii productii.

Denumire stiintifica: Heliotis Iris (urechea marii), numita Abalone si Sidef. 
In engleza i se mai spune si “ear shell” in franceza este “ormier” sau “oreille de mer”. 
Abalone este un tip de scoica, din familia haliotidae.
Descriere: sideful este un material organic produs de unele moluste drept strat interior al cochiliei. Este foarte puternic, maleabil si iridescent. 
Sideful este secretat de catre celulele epitaliale ale tesutului protector ale unor specii de moluste. Sideful este continuu depozitat pe suprafata interioara a cochiliei, un strat iridizat, cunoscut sub numele de “mother of pearl” (mama perlei). Straturile de sidef netezesc suprafata cochiliei si protejeaza tesuturile fine impotriva parazitilor sau a materiilor straine, invelindu-le in straturi succesive de sidef, formand astfel perlele. 
Sideful este compus din cristale microscopice aliniate perfect, asa incat lumina care trece prin unul din cristale este reflectata de celelalte, producand o stralucire calda si delicata.
Sideful face parte din pietrele si cristalele de natura organica alaturi de chihlimbar si perla, reprezentand partea din interior a scoicii. 
deci nu este o roca.
Culori: nuanta predominanta este gri/argintiu, dar mai exista si in culori sidefii de albastru-inchis, nuante maronii, crem, galben, roz, negru etc. Se mai gaseste si in diferite variante de crem, galben, portocaliu, albastru, violet sau verde, scoicile care il produc fiind pescuite din apele tropicle din sudul Chinei si mai ales din zona insulelor Filipine. Culorile iridiscente sunt dispuse in straturi intrepatrunse si isi schimba stralucirea sau nuanta in functie de lumina si de unghiul din care este privita scoica.
Sanatate: intareste inima, oasele, coloana si aparatul cardiac.


Varietatea Paua 
Este cea mai colorata varietate de abalone (Haliotis Iris).
Culori: predomina irizatiile de albastru si verde.
Descriere: dimensiunile ating 18-20 cm.
Provenienta: Scoicile Paua se gasesc numai in Noua Zeelanda, fiind considerate o comoara nationala!
Scoica Paua este un simbol al prosperitatii si abundentei, al puterii, al fertilitatii. Atrage norocul. Induce o atitudine vesela si joviala. 
Protejeaza purtatorul pe timpul calatoriilor, mai ales pe mare si peste mare. 
Fiind un dar al marii, preia calitatile apei: relaxare, fluiditate, adaptabilitate, sensibilitate, puritate, pace, liniste, pe care le transmite si purtatorului.

!Important 
- bijuteriile cu abalone, paua si sidef este recomandat sa fie depozitate in pungute din bumbac 
- produsele chimice le pot fi daunatoare 
- se pot zgaria usor, astfel la curatare trebuie sa utilizati un material textil extrem de moale 
- nu utilizati dispozitive ultrasonice de curatare 
- aveti grija ca inainte de depozitare sa fie complet uscate.
Culoarea pietrei difera deoarece e naturala , in functie de irizatiile pietrei.

Leave Your Comment